Glas in lood

Techniek glas in lood

Glas in lood zetten is een oud ambacht dat vandaag de dag nog steeds met dezelfde techniek uitgevoerd wordt als vroeger. Met specifieke gereedschappen zoals een loodmes met hamer.

Recht glas in lood
Hierbij wordt berekend hoe groot de afmetingen van de stukjes glas moeten zijn en deze worden met een strokensnijder gesneden.

Organisch glas in lood
Hiervoor wordt een tekening op ware grootte gemaakt op mallenpapier. Met een loodschaar die precies de kern van het lood uit het papier knipt worden de stukken geknipt en daarna genummerd. De mal wordt op het glas gelegd en hierlangs wordt gesneden. Met de slijpmachine worden de stukjes precies even groot als de mal gemaakt.

Paneel in elkaar zetten
De stukjes glas worden tussen een loodprofiel met een H-vorm geplaatst. Het lood wordt aan een kant van het paneel dichtgewreven. De kruispunten worden aan elkaar gesoldeerd. Het paneel wordt omgedraaid. Aan de andere kant wordten ook de kruispunten gesoldeerd. Daarna wordt met een borstel glas in loodkit tussen het nog openstaande lood gesmeerd. Dan wordt ook aan deze kant het lood dichtgewreven. Het paneel wordt schoon gepoetst met zaagsel en doeken. Als de kit droog is is het paneel wind- en waterdicht. Het gaat zo’n 65 jaar mee.
De soldeerpunten verweren na verloop van tijd en worden mat. Als je daar niet op wilt wachten kun je de ramen patineren. Dan ziet het lood er verouderd uit.

Isolatieglas
Om een glas in lood paneel in dubbel glas te plaatsen is geen H-profiel maar Y-profiel aan de buitenrand nodig. Het moet ook iets kleiner gemaakt worden omdat het rubber er nog omheen komt. Dit maakt dat een bestaand raam moet worden aangepast. En misschien ook opnieuw in het lood moet worden gezet.

Tiffany
Hierbij worden de stukjes glas omwikkeld met een dunne koperfolie die aan elkaar wordt gesoldeerd met tin. Deze constructie is veel minder stevig dus alleen geschikt voor decoratie binnenshuis.